Super! De eerste aflevering van de BrainShare Podcast met Sandra Kooij is nu te beluisteren op YouTube en Spotify! Elke aflevering spreekt Sandra met een andere expert over AD(H)D. In de eerste aflevering spreekt Sandra Kooij met Rutger den Hollander, initiator en directeur van het bedrijf Superbrains. Luister de eerste aflevering nu op YouTube en Spotify, of lees het in onze blog!

Even kennismaken…
Ik ben Rutger den Hollander, 44 jaar, ik heb een leuke vrouw en lieve kinderen. Voor hen heb ik Superbrains gemaakt, maar ook voor alle anderen die AD(H)D of iets anders hebben en erbij geholpen willen worden. Ik heb jarenlang een eigen IT bedrijf gehad, Angry Nerds, daar maakten we games en Apps voor andere bedrijven. Voor o.a. Microsoft, voetbalclubs en bekende Nederlanders. En toen dacht ik, nu moet ik eindelijk eens iets voor mezelf gaan maken, waar ik baat bij heb en heel veel anderen ook. Nu houd ik mij alleen nog maar met Superbrains bezig.

Hoe gaat Superbrains mensen helpen?
Het veranderen van je gedrag, dat is de basis van Superbrains. Zo helpt de App bijvoorbeeld om te zorgen dat ik mijn tanden ga poetsen, dat ik mijn medicatie neem, of naar de afspraak kom. Maar het is ook belangrijk dat je in het nu leeft en goed kan slapen, daar helpt de App je mee. Hij kijkt heel erg naar de symptomen die je hebt, maar ook juist naar je talenten. Om te zorgen dat je nog beter kunt worden in datgene waar je goed in bent. Alle dingen die we bedenken voor in de App komen ook van de psychologen en psychiaters, van PsyQ bijvoorbeeld. Maar ook van de Penn University, Sandra Kooij en van Russel Ramsey. Wij stoppen zoveel mogelijk kennis en kunde in de App. Zo kun je zelf kijken wat voor jou werkt en wat niet.

Het aanleren van routines is lastig, maar voor mensen met AD(H)D nog veel lastiger. Hoe doe je dat met een AD(H)D brein en Superbrains?
We leren jullie de skill van de Superhabits. Dus we gaan je leren, hoe jij je gedrag en gewoontes kan veranderen. Als iets een gewoonte is dan blijf je het namelijk doen. Als het afhankelijk is van motivatie, dan houd je het niet vol, want je kan nu gemotiveerd zijn, vanavond misschien weer niet. Iedereen heeft 100 gewoontes op een dag, dingen die je automatisch doet. Wij leren je ook nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Dat je het automatisch gaat doen en het niet afhankelijk is van motivatie.

Hoe ontwikkel je dan een nieuwe gewoonte met Superbrains?
Met behulp van de Toolbox en de Habits die wij gemaakt hebben. Je wilt bijvoorbeeld gaan starten met hardlopen. Zeg dan niet “Ik ga meteen twee kilometer hardlopen”, maar begin eerst met 2 minuten hardlopen. Als je van jezelf verlangt dat je meteen twee kilometer moet gaan, dan houd je het een of twee weken vol en daarna zal je waarschijnlijk weer stoppen. Wij zorgen er nu voor dat je heel klein gaat beginnen. Dat is het allerbelangrijkste. Daarnaast is het heel handig als je een nieuw aan te leren gewoonte koppelt aan iets wat je nu al doet. Als laatste is het belangrijk dat je, bij het aanleren van een nieuwe gewoonte, jezelf beloont na het voltooien van zelfs al de kleinste stapjes. Dan onthouden je hersenen dat je er een beloning voor krijgt. De kans is dan vele malen groter dat je de betreffende handeling zal herhalen.

Hoe zorgt Superbrains ervoor dat het makkelijk en leuk is voor behandelaren?
Een behandelaar is nu 35% van zijn tijd kwijt aan administratie. Vanaf nu hoeft dat niet meer omdat alles automatisch wordt vastgelegd in Superbrains. Stel je voor, je hebt een afspraak gehad met jouw patiënt. Normaal gesproken ben je dan nog 10 minuten bezig om een samenvatting te maken van de afspraak en deze in het EPD te plaatsen. Met Superbrains laat je jouw patiënt zelf de afspraken plannen en een samenvatting maken van het gesprek. Als behandelaar hoef je dit dus alleen na te kijken en aan te vullen. Het is tenslotte de behandeling van de patiënt. Hij heeft er dan ook het meeste baat bij om het vast te leggen.

Hoe zorg je als behandelaar ervoor dat je patiënt zelf de afspraken gaat plannen?
Heel simpel. Stel wij starten samen een behandeling. In de laatste 5 minuten laat je mij, in Superbrains, de volgende afspraak inplannen en een samenvatting maken van de afspraak. Laat het me niet pas doen als ik thuis ben, of niet onderweg. Dan doe ik het namelijk niet. Tijdens het consult kijk jij het meteen na. Hierdoor ben jij na de afspraak dan ook echt klaar.

Wat hoop je bereikt te hebben over 5 jaar, waar droom je van?
Als iemand een gebroken been heeft dan zie je gelijk dat er iets met hem aan de hand is. Met bijvoorbeeld AD(H)D of depressie is er niemand die het aan je ziet. Mensen denken dan al snel, ‘het zal wel meevallen, iedereen heeft weleens last van….’. Maar AD(H)D heb je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Ik droom ervan dat iemand die een depressie heeft en niet uit zijn bed komt, dat diegene met behulp van Superbrains wél uit zijn bed gaat komen. Al werkt dat bij 10 mensen, dan hebben we al 10 mensen hun leven mooier gemaakt of soms zelfs gered. Superbrains helpt deze mensen om weer te gaan wandelen, te bewegen, meditaties te doen, waardoor ze zich weer beter gaan voelen. Als we dat met de App voor elkaar kunnen krijgen en zij nog effectiever behandeling krijgen, dat is het gaafste wat er is.

Is de Superbrains App alleen te gebruiken met behandelaar of kan je ook zelf met Superbrains aan de slag?
Wanneer je samen met een behandelaar aan de slag gaat krijg je gratis de premium versie. Dan wordt dit vergoed door de verzekeraar. Ben je klaar met de behandeling dan kan je Superbrains gratis blijven gebruiken. De basis versie van Superbrains is voor iedereen gratis te downloaden. Je kan dan tot level 7 met je eigen doelen aan de slag, daarna kun je upgraden naar premium. Met de premium versie heb je nog meer tools, habits, meditaties en zelfhulpprogramma’s die jou op weg helpen.

Wil je het gehele gesprek tussen Sandra Kooij en Rutger den Hollander nog eens beluisteren, luister dan naar onze BrainShare Podcast via YouTube of Spotify.