Handleiding Chat & Videobellen
Digitaal coachen is iets heel anders dan face to face coachen. Face to face coachen vindt plaats op een vaste, vooraf bepaalde tijd en duurt meestal drie kwartier of een uur. Bij digitale coaching is dat anders. Je weet niet wanneer je patiënt je bericht leest en je weet ook niet wanneer je een antwoord krijgt. Je stuur minimaal 1 bericht per week, maar soms heb je een aantal keren per week contact, afhankelijk van de situatie.
Hoe chat ik in Superbrains?
Stap 1: Open de app, kies berichten onderin je scherm.
Stap 2: Je ziet nu een lijst met mensen of groepen waarmee je al eerder berichten hebt uitgewisseld. Als je nieuw bent, staat hier nog niks.
Stap 3: Rechtsonder zie je een grote paarse plus. Door hierop te klikken kun je een nieuwe chat starten.
Stap 4: Bovenin het scherm dat zich nu heeft geopend zie je een schuif; je hebt drie keuzes:
1. Kies je Behandelgroepen, dan zie je de groepen die je geeft en/of waar je lid van bent. Als je op een groep klikt opent zich het berichtenscherm en kun je chatten en videobellen met je groep.
2. Kies je Patiënten, dan zie je alle patiënten die jij in je digitale caseload hebt. Als je op een bepaalde patiënt klikt opent zich het berichtenscherm en kun je chatten (door in de witte balk onderaan te typen) en videobellen (door rechtsboven op Video te klikken.)
Hoe videobel ik in Superbrains?
Stap 1: Open de app, kies berichten onderin je scherm.
Stap 2: Je ziet nu een lijst met mensen of groepen waarmee je al eerder berichten hebt uitgewisseld. Als je nieuw bent, staat hier nog niks.
Stap 3: Rechtsonder zie je een grote paarse plus. Door hierop te klikken kun je een nieuwe chat starten.
Stap 4: Bovenin het scherm dat zich nu heeft geopend zie je een schuif; je hebt 2 keuzes: Behandelgroepen en Patiënten.
Stap 5: Klik Rechts bovenin bij de chat op videobel zodra je hierop klikt, zal het videogesprek starten.
In het videobellen kun je met de blauwe knop anderen uitnodigen. Dit kan ook iemand zijn zonder Superbrains! Handig als je groep geeft en nog niet iedereen heeft de app geïnstalleerd.
Onderaan je scherm bij het videobellen zie je aan aantal icoontjes:
- Het dempen van je microfoon
- Het uit/aan zetten van je camera
- Alle deelnemers in 1 scherm
- Deelnemer zoeken binnen Superbrains en kijken wie er al deelneemt aan de videocall
- De camera draaien
- Scherm delen: zo kun je bijvoorbeeld een powerpoint laten zien.
Chatten met je patiënt
Chatten met de patiënten doe je in de Superbrains Tijd. Het is erg belangrijk om je patiënten tussen de behandelingen door te motiveren om aan hun doelen te blijven werken. Bij het digitale coachen focus je eerder op directe actie, omdat het digitaal niet te doen is om een langdurige discussie aan te gaan met je patiënten. Door op directe actie te focussen verbeter je de patiëntrelatie, het geeft de patiënt het gevoel niet langer alleen te staan.
Eerste indruk
Het eerste contact met je patiënt is erg belangrijk. Dit is het moment om het vertrouwen te winnen en eventuele aarzelingen of angsten weg te nemen. Je moet nu laten zien waarom jij als coach waardevol bent. Je wint het vertrouwen van je patiënten met een vriendelijke toon en een laagdrempelige doelstelling.
Toon of voice
Je bent letterlijk een Coach op afstand. Houd daar rekening mee bij het geven van adviezen. Je kunt niet zien hoe je advies aankomt. Houd daarom ook rekening met de toon van je adviezen. Zorg dat wat je zegt maar op één manier te interpreteren valt, zodat je patiënten niet in de war raken. Doe ook niet alsof je de wijsheid in pacht hebt, dat valt meestal niet in goede aarde.
Super motivatie
Je helpt patiënten bij het aanleren van nieuwe gewoontes en vaardigheden. Ze zijn al gem otiveerd, anders waren ze niet aan deze app begonnen. Je bent zelf ook een vorm van motivatie. Velen zullen hun oefeningen eerder uitvoeren als ze weten dat hun coach geïnteresseerd meekijkt. Reageer nooit negatief tijdens de Digitale Coaching, ook niet als je vindt dat iemand er met de pet naar gooit of niet de juiste oefeningen kiest. Blijf bemoedigend en positief.
Goed luisteren
Het belangrijkste bij digitale coaching is dat je een actieve luisterhouding hebt. Bij een face to face gesprek kan iemand dat zien aan je lichaamstaal, bij digitaal coachen is dat niet het geval. Je moet dus op een andere manier laten blijken dat je betrokken bent. Digitaal actief luisteren kan inhouden dat je het probleem even samenvat nadat hij het aan je voorgelegd heeft, liefst in de woorden die hij ook gebruikt heeft. Zo weet je patiënt dat je hem hebt begrepen en krijgt hij het gevoel dat je hem echt advies op maat kunt geven. Houdt er rekening mee dat videobellen voor jou, maar ook voor je patiënt hard werken is. Houdt de tijdsduur daarom beperkt: 30 tot 45 minuten is meer dan genoeg!
Veilig gevoel
Vraag aan je patiënten hoe ze het liefst benaderd willen worden. De een wil graag dat je heel direct bent, de ander vindt het fijner als je je op- en aanmerkingen wat subtieler brengt. Ook vinden sommige mensen het fijn als je hun naam vaak gebruikt, terwijl anderen dat juist als irritant ervaren. Door hiernaar te vragen, toon je aan dat je open staat voor communicatie en creëer je een veilig gevoel bij je patiënten. Je wilt tenslotte dat ze met alles bij je terecht kunnen; om dat te bereiken moeten ze zich eerst veilig voelen.
Communiceer
Als je patiënt naar jou toe communiceert in de chat op een manier die jij niet prettig vindt, geef dat dan aan wanneer je de patiënt live spreekt. Geef meteen een voorbeeld van hoe je patiënt de communicatie wel aan zou kunnen pakken. Vaak bedoelen ze het niet kwaad, maar weten ze niet hoe het wel moet, hebben ze niet goed nagedacht voor ze gingen typen of klonk het in hun hoofd heel anders. Overleg met je mede-behandelaren hoe zij dit aanpakken. Blijf vriendelijk en positief. Met negativiteit bereik je niets. Als je patiënt zich niet veilig voelt, zich niet serieus genomen voelt of je niet begrijpt, zal hij afhaken.
Maatwerk
Niet iedere patiënt zal hetzelfde van je verwachten. De een heeft behoefte aan directe coaching, voor de ander is het idee dat je er voor ze bent al genoeg. Ook zullen sommigen ergens in het traject afhaken. Probeer die mensen er weer bij te halen door ze een berichtje te sturen. Een simpel: Hoe gaat het met je? is al goed. Vervolgens kun je dingen vragen als: Kan ik iets voor je doen? of: Hoe kan ik je helpen? Als je dan nog steeds niets hoort, kun je een positieve of inspirerende quote sturen. Blijft het stil, accepteer dan dat deze persoon is afgehaakt. Je digitale patiënten kunnen in de chat niet aan je stem horen of aan je gezicht zien hoe je iets bedoelt. Dat kan voor verwarring zorgen. Een grapje kan zo aangezien worden voor een serieuze opmerking of je goedbedoelde advies wordt als kritiek ervaren. Dit moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen.
Humor
Een beetje humor in de behandeling moet kunnen. De simpelste manier om misverstanden te voorkomen, is het gebruik van emoticons. Zet achter je grapje of humoristisch bedoelde opmerking een 🙂 of een 😉 en je patiënt weet meteen dat je het niet serieus bedoelt. Blijf wel professioneel en strooi niet achter elke opmerking met emoticons. Dat zorgt juist weer voor extra verwarring.
Betrouwbaar
Het is belangrijk dat je een band opbouwt met je patiënt. Stem af wanneer jullie contact hebben en zorg voor de nodige regelmaat. Wanneer de patiënt de video-afspraak afzegt, zorg ervoor dat je dan via de chat toch contact hebt of stel voor om even kort te bellen. Juist dat frequente contact houdt je patiënt bij de les.
Als dit loopt, is het zaak dat er een goede opbouw zit in het coachingstraject. Je helpt je patiënt met het bereiken van zijn doelen, probeert hem naar een hoger level te krijgen en je zorgt dat hij zijn oefeningen doet. Jullie vieren samen de successen en je helpt hem wanneer het niet goed gaat.
Haalbaar
Zorg dat je kleine stapjes maakt in het coachen. Zoek naar kleine dingen die je patiënt kan doen om betrokken te blijven bij het proces. Hij heeft bij je aangeklopt omdat hij vast is gelopen, dus zelfs piepkleine stapjes zijn al een vooruitgang. Als je de lat in het begin te hoog legt, kan dat erg demotiverend werken.
Contact houden
Het kan zijn dat je patiënt denkt dat hij pas weer contact met je mag opnemen als hij zijn Doelen behaald heeft. Dit ligt niet aan jou, maar aan zijn perfectionisme. Blijf dus benadrukken dat je er altijd voor hem bent, ook als er momenteel geen advies te geven valt. Maak een grapje of heb het eens over iets anders dan de Doelen. Houd er rekening mee dat je opmerkingen en grapjes onschuldig zijn; je wilt iemand tenslotte niet beledigen.
Uit beeld
De meeste patiënten die uitvallen doen dat in de eerste drie maanden. Je moet ze dus snel aan jou en de aan behandeling kunnen binden! Mensen die afhaken doen dat omdat de behandeling of het contact niet aansluit, omdat ze zich schamen over de keren dat ze niet zijn komen opdagen, vragenlijsten niet hebben ingevuld, het gevoel hebben weer te falen of omdat een andere aanpak interessanter lijkt. Het is dus belangrijk dat je het contact koestert en je patiënt het gevoel geeft serieus genomen te worden. Vertel je patiënt dat je niet boos bent over zaken als het vergeten van afspraken en te laat komen, dat schaamte niet helpt en niet nodig is. Dat iemand altijd mag terugkomen, maar het liefst wel in contact moet blijven, anders weet je niet wat er aan de hand is. Even een bericht sturen via Superbrains helpt je om in contact te blijven, en om een nieuwe afspraak te maken.